trekhaken.com heet u welkom

 

Uitgebreide verklaring CanBus Technologie voor aansluiting trekhaak.

afbeelding canbus opstelling in auto

Onzichtbaar maar duidelijk aanwezig, een moderne auto zit vol met koperen draden die van hot naar her lopen.

Zowat alle elektrische systemen zijn met elkaar verbonden zodat ze, wanneer dat nodig is, in real-time met elkaar kunnen comuniceren.

Je zou misschien denken dat alles aan 1 grote, monsterachtige processor hangt, die als een dirigent allles op elkaar probeert af te stemmen. Maar gelukkig is de firma BOSCH vanaf 1983 met de ontwikkeling begonnen van een systeem dat het toenemende electronisch gebabbel tussen autocomponenten moest kanaliseren.

Het CANBUS systeem was geboren. Ondertussen in zowat elke moderne wagen, motorfiets, vrachtwagen en zelfs electrische fiets aanwezig.

CANBUS staat voor Controller Area Network Bus en is een standaard voor datatransmissie tussen componenten.

In mensentaal gaat het om een (twee-aderige, Can-Hi en Can-Low) kabel die van component naar component gaat en ze zo allemaal met elkaar verbindt. Dus ook belangrijk om de trekhaak aansluiting met de wagen te laten communiceren.

De volgorde waarin dit gebeurd, is a priori niet belangrijk. Omdat er bovendien geen centrale sturing is, kunnen de componenten naar eigen goeddunken data op de bus (= de kabel) gooien, en krijgen ook al die componenten die data toegestuurd.

Niet alle componenten hebben die informatie natuurlijk nodig, dus elke keer dat er data wordt verstuurd, wordt ook vermeld voor wie het bedoeld is.

Om te vermijden dat iedereen tegelijkertijd zou sturen en dus elkaars data zou overschrijven, heeft elk component ook een zekere prioriteit. En je kan al raden dat het meest belangrijke component dan ook voorrang krijgt.

Wat zijn dan die componenten? Wel, dat zijn zowel sensoren (bv. de stuurhoeksensor, rempedaalsensor, gaspedaalsensor, e.a.) als actoren (bv. de remactuators, airbagonstekers, lichten, e.a.), en eventueel ook processoren die informatie van verschillende sensoren verwerken om actoren aan te sturen.

Een voorbeeld van deze laatste is de ECU of Engine Control Unit, die het motorverloop regelt (inspuiting, turbodruk, enz.) en bijstuurt afhankelijk van de real-time omstandigheden (gaspedaal, atmosferische druk, enz.).

Maar net zo goed kan dit een sturing zijn die ervoor zorgt dat je met een druk op de knop van de afstandbediening, tegelijkertijd de ramen sluit, de deuren vergrendeld en het open dak dichtschuift.

ESP, ABS, tractiecontrole, enz. allemaal zijn ze mogelijk dankzij CANBUS.

Je kan je wel voorstellen dat al deze componenten, en dat zijn er in een moderne wagen heel wat, een enorme hoeveelheid aan data versturen en deze is niet altijd even belangrijk.

Daarom vind je tegenwoordig verschillende CANBUS systemen door elkaar, die elk een deel van de componentgroepen (aandrijving, veiligheidssystemen, comfort, enz.) koppelen.

Daarnaast is er ook een zekere vorm van redundantie ingebouwd, zodat een foutje in een enkele kabel niet noodzakelijk de hele wagen zal lamleggen.

Het hele systeem heeft trouwens verschillende foutdetectie systemen ingebouwd, en geeft ook foutcodes door naar de verschillende interfaces.

Daarom brandt er bijvoorbeeld op een slechte dag misschien een motorlampje op je dashboard en aangeeft dat een van de componenten een probleem heeft.

Dit hoeft niet altijd dramatisch te zijn (vb. het lampje om je te melden dat je ruitenwisservloeistof bijna op is, wordt op dezelfde manier aangestuurd).

De dealer kan vervolgens dieper in detail gaan uitvissen wat er aan de hand is, door zijn (aangepaste) laptop te koppelen aan je wagen door middel van de OBD II stekker (On Board Diagnostics).

Zonder CANBUS hadden we nooit het comfort, de veiligheid en de functionaliteit gehad die we van hedendaagse wagens gewend zijn.

Controller Area Network is de toekomst maar vandaag reeds aanwezig in vele nieuwe wagens .

Door het gebruik van Can-Bus technologie heeft de auto-industrie minder bedrading en connectoren nodig in het voertuig.

Waar mogelijk gebruiken verschillende kabelset-fabrikanten zoals ECS Electronics deze techniek.

De Can-Bus module, waarvan specifieke kabelsets voor trekhaken gebruik maken, communiceert met het voertuig.

Op deze manier worden de signalen (of commando's) doorgegeven tussen voertuig en trailer, caravan of fietsdrager.

ECS Electronics is een van de fabrikanten die aan de Internationale voorschriften en eisen voldoet.

Uw trekhaak plaatsen is onze zorg !

terug

voor meer info mail of bel ons op.

www.trekhaken.com    Montignystraat 117   2018 Antwerpen    03 237 83 28